Szkło do piwa – to nie jest wszystko jedno

Jak Polska długa i szeroka, w barach, restauracjach i pubach królują proste wysokie szklanki do piwa. Tanie, solidne, łatwe w myciu – są ulubionym wyborem branży gastronomicznej. Mimo, że użytkowo są nie do pobicia, nie zawsze są najlepszym wyjściem, jeśli mamy do czynienia z piwem rzemieślniczym, które poza gaszeniem pragnienia, ma dużo więcej do zaoferowania.

Do niektórych rodzajów piwa warto mieć dedykowane szkło. istnieją szklanki zaprojektowane w ten sposób, żeby powierzchnia jaką piwo oddaje aromat była jak największa, a później zbierają aromaty w wąski wylot, co wzmaga koncentrację zapachów. Inne pomagają dłużej utrzymać pianę, a niektóre – poprzez przewężenia – pomogą ocenić barwę i nasycenie. Mając przy grillu do wyboru, czy pić piwo z butelki, czy ze szklanki, pamiętajmy, że w butelce nie będziemy w stanie dostrzec niektórych jego cech. Nie zobaczymy barwy, nie ocenimy klarowności, piany, trudno będzie nam nawet zobaczyć, czy jest nasycone, czy nie. Aromaty w piwie – czy to będą drożdżowe owocowe fenole, nuty zbożowe, czy chmielowe olejki – również łatwiej wyczuć w szklance.

Jeśli już pijemy piwo rzemieślnicze, nad którym piwowar myślał w ten sposób, żeby angażować jak najwięcej zmysłów – dobrze jest dobrać szkło do piwa w ten sposób, żeby poczuć je od A do Z.  Zebraliśmy najpopularniejsze i najbardziej przydatne rodzaje szkła. Niektóre z nich różnią się szczegółami, ale są dedykowane do konkretnych piw.

Shaker

Szkło do piwa

Podstawowe szkło do piwa, do którego nalać można właściwie wszystko. Proste, łatwe w czyszczeniu. W żaden sposób nie uwydatni cech piwa – ani jego zalet, ani wad.

Nonic

Szkło do piwa

Przetłoczenie na szklance sprawia, że lepiej się ją trzyma. Poza tym spiętrzone na barze nie będą się w sobie klinować. Sprawdzą się dobrze przy piwach sesyjnych, dobrze będą wyglądać w nich stouty.

Pilsner

Pilsner glass

Wysoka szklanka, wąska, rozszerzająca się ku górze. Pozwala ocenić słomkową barwę pilsnerów, zwraca uwagę na ulatujące ku górze bąbelki gazu i pomaga w zachowaniu piany.

Snifter

Szkło do piwa

Do piwnego świata przywędrowały z krainy mocniejszych alkoholi, gdzie służyły do smakowania koniaków i brandy. Balonowaty kształt pozwala oddawać piwu aromat dużą powierzchnią, zwężenie u góry kumuluje aromat. Dodatkowo można je trzymać od dołu i podgrzewać piwo mieszając, co świetnie się sprawdza przy degustacji takich smakołyków jak imperialne stouty, Double IPA, czy barley wine.

IPA Glass

Szkło do piwa

Szklanka stworzona do próbowania piw, w których aromat gra pierwsze skrzypce. Zwężenie na dole pozwala dokładnie dostrzec jak zmienia się barwa w zależności od średnicy szklanki, zwężająca się górna część zbiera aromaty. Dla koneserów gorzkich i aromatycznych piw typu IPA – pozycja obowiązkowa!

Stein

Szkło do piwa

Kufel znany z Oktoberfest – prosta, duża szklanka, z której lagery z łatwością trafiają wprost do żołądka nie męcząc naszego podniebienia.

Tulip

Szkło do piwa

Wygląda trochę jak kwiat tulipana. Stworzony, by móc wywąchać jak najwięcej skoncentrowanych aromatów, świetnie utrzymuje pianę. Sprawdza się w piwach pełnych ciała i aromatów – IPA, belgijskich ale.

Szklanka do piw pszenicznych (weizen glass)

Szkło do piwa

Wysoka szklanka, bardzo wąska na dole, mocno rozszerzająca się ku górze. Idealnie nadaje się do serwowania mglistego, świeżego hefeweizena. Kształt pozwala docenić barwę i czapę z piany, jaka zazwyczaj towarzyszy piwom pszenicznym.

Szklanka do piw belgijskich (goblet, chalice)

Szkło do piwa

Półokrągłe dno, delikatnie zwężająca się ku górze – pomaga utrzymać piwu pianę, kumuluje aromaty. Występuje również w bardziej masywnej wersji.

Teku

szkło do piwa

Szkło degustacyjne, pozwalające w pełni ocenić bogate bukiety słodowe, chmielowe, czy owocowe. Jeśli zobaczymy jak ktoś na grillu pije piwo z takiego kielicha, niewątpliwie mamy do czynienia z beer geekiem, piwnym snobem, albo właścicielem browaru.

Szklanki w dłoń!

Nie zawsze mamy wpływ na to w czym pijemy. Jeśli już jednak wybór należy do nas, warto wybrać odpowiednie szkło do piwa. Poza tym, że weizen najlepiej wygląda w szklance do weizena, a IPA w szklance IPA glass, niektóre szkła pozwolą nam poczuć całe bogactwo, jakie zawarte jest w piwie. Litrowy stein wypełniony piwem marcowym z kolei pozwala nawet trenować bicepsy i przydaje się, gdy chcemy zwiększyć masę mięśni w okolicach brzucha.