Nasze piwa

HOPHOPPER APA

Pasikonik z niejednego pieca jadł, ale odkąd natrafił na chmielowe pędy, niczego innego już nie je. Nasz chmieloganin przez lata próbowania różnych odmian, wypracował tajemną mieszankę, która daje iście magiczne efekty. Poznaj wynik jego studiów nad zielonymi szyszkami w naszym piwie APA. Delikatna goryczka, przyjemna grejpfrutowa nuta i mnóstwo cytrusów to zasługa chmieli. Magia spoczywa na wyrafinowanej podbudowie czterech różnych słodów i płatków pszennych.

Skład: woda, słody (pilzneński, monachijski typ I, płatki pszenne, karmelowy jasny 50 EBC, ciasteczkowy), chmiele (tomahawk, citra, cascade, simcoe), drożdże US-05

Ekstrakt: 12,0% / IBU: ok. 37 / Alkohol: 4,7%

JEŻYK – Gruszkowa APA

Jeżyk szukał jesiennego schronienia w kupce suchych liści, kiedy nagle na grzbiet spadła mu dojrzała, mięciutka, soczysta gruszka. Biedak nie potrafi jej ściągnąć, bo jego krótkie nóżki nie sięgają na szczyt grzbietu. Pomożesz mu ją zdjąć? W Jeżyku nienachalną goryczkę łamie słodycz dojrzałej gruszki z polskiego sadu. Tak właśnie uczciliśmy uroki polskiej złotej jesieni.

Skład: woda, słody (pilzneński, monachijski typ I, płatki pszenne, karmelowy jasny 50 EBC, ciasteczkowy), chmiele (tomahawk, citra, cascade, simcoe), drożdże US-05, naturalny sok z gruszki bez dodatku cukru

Ekstrakt: 12,0% / IBU: ok. 37 / Alkohol: 4,5%

LIS – Red IPA

Lis to imprezowy zawadiaka. Pełnię smaku, ciemną bursztynową barwę oraz obfitą pianę zawdzięcza kombinacji pięciu słodów. Mocno wyczuwalna gorycz prawdziwego IPA kontrowana jest przyjemną słodową karmelowością. Delikatne aromaty cytrusów są efektem zastosowania amerykańskich chmieli, a nuty żywiczne, aromaty mango oraz kiwi to znak rozpoznawczy chmieli nowozelandzkich Southern Cross i Waimea.

Skład: woda, słody (pilzneński, karmelowy jasny 50 EBC, monachijski typ II, karmelowy ciemny 400 EBC, pszeniczny), chmiele (centennial, citra, southern cross, waimea), drożdże US-05

Ekstrakt: 15,3% / IBU: ok. 73 / Alkohol: 6,5%

SOWA – American Stout

Sowa jest oczytanym intelektualistą-sceptykiem. Hebanową czerń, delikatny posmak kawy i czekolady zawdzięcza czekoladowej pszenicy i palonemu jęczmieniowi. Wykwintną bazę słodową uzupełniają gorycz oraz korzenne i cytrusowe aromaty amerykańskich chmieli Magnum i Cascade.

Skład: woda, słody (pale ale, monachijski typ II, pszenica czekoladowa, cara crystal, jęczmień palony), chmiele (magnum, cascade), drożdże US-05

Ekstrakt: 15,0% / IBU: ok. 70 / Alkohol: 5,1%

RYŚ – Hefeweizen

Ryś jest tradycjonalistą. Za młodu ganiał dziewczyny dookoła stogów siana i stąd zostało mu zamiłowanie do pszenicy. Za jego ciemno żółtą barwę odpowiada pszeniczny słód karmelowy, a dostojną goryczkę zapewnia szlachetna odmiana niemieckiego chmielu – Hallertauer Mittelfruh. W procesie fermentacji drożdże uwolniły typowe dla niemieckich piw typu weizen aromaty bananów i goździków. Jawohl!

Skład: woda, słody (pszeniczny, pilzneński, pszeniczny karmelowy), chmiel (hallertauer mittelfruh), drożdże WB-06

Ekstrakt: 14,0% / IBU: ok. 12 / Alkohol: 5,6%

KOLIBER – Mayan Wheat Ale


Koliber lubi latać z kwiatka na kwiatek i próbować różnych rzeczy. Jest to piwo pszeniczne o solidnej podbudowie słodowej, chmielone na aromat amerykańskim chmielem citra. Pierwsze skrzypce grają jednak dodatki owocowe. Te przyjechały wprost z Ameryki Południowej pod postacią ekologicznych pulp owoców egzotycznych bez dodatku cukru – marakui, ananasa, gravioli i grenadilli. Koliber jest orzeźwiający, owocowo kwaskowaty, lekko słodki, intrygujący. Claro, que si!

Skład: woda, słody (pszeniczny, pilzneński, pszeniczny karmelowy), chmiele (hallertauer mittelfruh, citra), drożdże WB-06, ekologiczne pulpy owocowe bez dodatku cukru (marakuja, ananas, graviola, grenadilla)

Ekstrakt: 14,0% / IBU: ok. 12 / Alkohol: 5,3%