Hefeweizen – bawarska pszenica

Gdyby zorganizować piwny konkurs piękności, styl piwa pszenicznego pochodzący z najbardziej górzystego niemieckiego landu – bawarski Hefeweizen – prawdopodobnie byłby na podium. Nalany do przyjemnie zaokrąglonej, wysokiej szklanki, jasny i świetlisty jak złoto, nieprzejrzysty jak mgła i do tego przykryty pianą gęstą jak śmietana – stanowi propozycję, której ciężko się oprzeć w gorący letni dzień. Aromat banana, goździków, gładkość, wysokie wysycenie i wirujące bąbelki to znak rozpoznawczy hefeweizena.

Hefeweizen – aromaty

W aromacie tego stylu na pierwszym planie są zazwyczaj banany i goździki, ale obecne są czasem również cytrusy, zielone jabłko, a nawet zapach balonowej gumy do żucia i landrynek. Nie są to żadne dodatki, a efekt działania szczególnych szczepów drożdży, które w procesie fermentacji produkują oprócz alkoholu również wyjątkowo dużo estrów i fenoli – związków objawiających się ferią przyjemnych zapachów charakterystycznych dla stylu. W innych stylach niektóre z powyższych zapachów byłyby uznane za wadę, ale w hefeweizenie wszystkie są akceptowalne, a u różnych przedstawicieli stylu występują z różną intensywnością.

Wygląd

Gładkość i mglista aparycja hefeweizena są efektem zastosowania przynajmniej 50% słodu pszenicznego. Ponieważ na koniec procesu produkcji piwa nie poddaje się filtracji – w gotowym produkcie znajdują się drożdże, które dodatkowo zmętniają piwo. Dzięki białkom ze słodu pszenicznego na piwie buduje się imponująca piana, która utrzymuje się wyjątkowo długo, a każdy łyk odznacza się krążkiem dookoła szklanki (co nazywa się fachowo lejsingiem, albo koronką brabancką).

Ciało i zawartość alkoholu

Zawartość alkoholu zazwyczaj wynosi około 5%, co sprawia, że jest to styl sesyjny i idealny na upalne dni.  Znane są jednak przypadki pełniejszych hefeweizenów, które są idealną propozycją do wieczornego ogniska, albo spotkania z przyjaciółmi. Hefeweizen jest też wdzięcznym piwem do stosowania dodatków owocowych, które pięknie się z nim komponują. Najczęściej stosowane są dodatki pomarańczy, grejpfruta, ale zdarzają się również zupełnie niespotykane kombinacje, które potrafią zaskoczyć niejednego piwnego znawcę.

Jak nalać piwo, żeby wyglądało jak z reklamy?

Nalewanie hefeweizena to osobna sztuka. Ponieważ piwo zazwyczaj ma fenomenalną i trwałą pianę, a jednocześnie jest wysoko wysycone dwutlenkiem węgla, potrafi przy laniu do szklanki zamienić się w gęstą śmietankę, na której opadnięcie trzeba czekać kilka minut. Aby ograniczyć pienienie, warto spłukać szklankę od środka zimną wodą. Następnie lać piwo po mokrej ściance szklanki, aż do momentu, gdy w butelce zostanie ok. 3-4 cm piwa. Końcówkę mieszamy, aby do szklanki trafił również osad drożdżowy z dna butelki i wlewamy z góry, aby uformować czapę piany.

Przykłady komercyjne

Żeby poznać smak klasycznego hefeweizena, warto zapoznać się z uznanymi przykładami stylu z Niemiec. Nasze ulubione typy to Weihenstephaner Hefe Weissbier, Ayinger Brau-Weisse i szeroko dostępny u nas Schofferhofer Hefeweizen.

hefeweizenhefeweizenhefeweizen

Ryś Hefeweizen

Powyższe przykłady to piwa koncernowe. Browar Gorzka Prawda przygotował swoją rzemieślniczą interpretację hefeweizena. Nasz Ryś jest utrzymany w tradycyjnych ramach , ale bada granice stylu – uwarzyliśmy piwo z maksymalnego dopuszczalnego poziomu ekstraktu (14 Blg), a zawartość alkoholu to 5,6%. Dzięki temu piwo jest pełne, a jednocześnie orzeźwiające i owocowe. Na nadchodzące lato pozycja obowiązkowa, premiera już wkrótce!