Czym jest i dokąd zmierza – Piwna Rewolucja

Kontekst

Scena rozgrywa się w dowolnej modnej dzielnicy dowolnego miasta w Polsce. Jest rok 2010, Piwna Rewolucja w naszym kraju nie wyszła jeszcze poza rojenia kilku entuzjastów udzielających się na piwnych forach. Wchodzisz ze znajomymi do pubu, chcecie napić się piwa. Na kranach wybór aż głowa boli – eurolagery z trzech różnych krajowych koncernów i dwa eurolagery zagraniczne. Te krajowe za 10 zł, zagraniczne za 12 (bo markowe, a logo jednego z nich pojawia się w czołówkach Ligi Mistrzów obok reklamy firmy, która robi opony). Cieszycie się ze znajomymi, że będziecie mogli zrobić ślepy test „czy odróżnisz Warkę od Tyskiego”. Klepiecie się po plecach, że w Polsce piwo mamy takie świetne – w końcu receptura każdego z tych lagerów została opracowana przed Odsieczą Wiedeńską. W owym czasie powszechnie wiadomym jest, że im starsza receptura, tym piwo jest lepsze. Barman leje piwo po ściance i żeby tylko nie było piany. Zanim ze znajomymi oddacie się nieokiełznanej konsumpcji, ktoś jeszcze wspomni, że za młodu piliście piwa, które smakowały zupełnie inaczej. Nie rozumiecie, czemu 10,5 i EB nie zwojowały rynku. Czytaj dalej Czym jest i dokąd zmierza – Piwna Rewolucja

Słód, czyli co w ziarnach piszczy

Większość koncernów piwowarskich nie podaje dokładnego składu swoich piw. Enigmatyczne oznaczenie „zawiera słód jęczmienny”, na które można się natknąć na butelce lub puszce to wszystko, czym chwalą się wielcy producenci. Smutna prawda jest taka, że w przypadku szeroko dostępnych piw koncernowych po prostu nie ma się czym chwalić. Często zasyp zbóż uzupełniany jest sztucznymi dodatkami – łatwo fermentowalnymi cukrami prostymi i enzymami.

Z browarami rzemieślniczymi jest na szczęście zupełnie inaczej. Czytaj dalej Słód, czyli co w ziarnach piszczy

Warka Lisa w Browarze Niechanowo

Uczymy się warzyć na większą skalę i – jak to w takich przypadkach bywa – nie wszystko poszło tak, jak się spodziewaliśmy. W miłym towarzystwie Pana Warzelanego oraz Panów Piwowarów w Browarze Niechanowo spędziliśmy bite 13 godzin doglądając po kolei śrutowania, zacierania, filtracji i wysładzania, warzenia, chmielenia, chłodzenia i zadawania drożdży.  Efekt końcowy powinien być jednak piorunujący, bo Lis z Browaru Gorzka Prawda to będzie nie lada zawadiaka! Czytaj dalej Warka Lisa w Browarze Niechanowo

Prawda wyszła na jaw

Jesteśmy browarem rzemieślniczym z Poznania. Wywodzimy się z browarnictwa domowego – sami dobieramy składniki i tworzymy receptury naszych piw. Chcemy dołożyć swoją cegiełkę do piwnej rewolucji w Polsce, pokazywać bogactwo piwnych stylów i namawiać Was do próbowania nowych rzeczy. Jeśli nie miałeś do czynienia z piwem rzemieślniczym – przygotuj się na nowe doznania. Jeśli jesteś piwnym smakoszem – zapraszamy do zapoznania się z naszymi interpretacjami stylów, które wszyscy lubimy. Czytaj dalej Prawda wyszła na jaw