Hefeweizen – bawarska pszenica

Hefeweizen - Browar Gorzka Prawda

Gdyby zorganizować piwny konkurs piękności, styl piwa pszenicznego pochodzący z najbardziej górzystego niemieckiego landu – bawarski Hefeweizen – prawdopodobnie byłby na podium. Nalany do przyjemnie zaokrąglonej, wysokiej szklanki, jasny i świetlisty jak złoto, nieprzejrzysty jak mgła i do tego przykryty pianą gęstą jak śmietana – stanowi propozycję, której ciężko się oprzeć w gorący letni dzień. Aromat banana, goździków, gładkość, wysokie wysycenie i wirujące bąbelki to znak rozpoznawczy hefeweizena. Czytaj dalej Hefeweizen – bawarska pszenica

Szkło do piwa – to nie jest wszystko jedno

Szkło do piwa

Jak Polska długa i szeroka, w barach, restauracjach i pubach królują proste wysokie szklanki do piwa. Tanie, solidne, łatwe w myciu – są ulubionym wyborem branży gastronomicznej. Mimo, że użytkowo są nie do pobicia, nie zawsze są najlepszym wyjściem, jeśli mamy do czynienia z piwem rzemieślniczym, które poza gaszeniem pragnienia, ma dużo więcej do zaoferowania. Czytaj dalej Szkło do piwa – to nie jest wszystko jedno

Mokra szmata

mokra szmata w piwie

W internetach i na butelkach możecie znaleźć barwne opisy aromatów w piwach. Chwała autorom za to, że w większości skupiają się na pozytywnych aspektach degustacji piwa kierując się Monty Python’owskim „Always look on the bright side of life”. Owoce, zioła, przyprawy, odpowiednie słody oraz wszelkiego rodzaju dodatki jak czekolada, kawa, tytoń powodują, że piwny świat jest bogatszy smakowo niż w przypadku innych trunków, co bardzo rzadko jest doceniane.

My postaramy się Wam przybliżyć tę gorszą stronę – najpopularniejsze aromaty, które w odpowiednim stężeniu będą podstawą do zadania piwowarowi jednego z ważniejszych pytań: „Kto to Panu tak spierdolił?!”.
Czytaj dalej Mokra szmata

Temperatura serwowania piwa

temperatura serwowania

Być może nie widzieliście nigdy, by ktoś z termometrem w dłoni co do stopnia dbał o odpowiednią temperaturę swojego piwa i zwracał barmanowi kufel z grymasem „o pół stopnia za chłodne”, ale temperatura serwowania jest bardzo ważną rzeczą w degustacji piwa. Nie każde piwo powinno być podawane zimne, a niektóre style objawiają całą gamę swoich walorów dopiero, gdy będą odpowiednio podgrzane. Czytaj dalej Temperatura serwowania piwa

Bąbelki – nasycenie piwa

Nasycenie piwa dwutlenkiem węgla jest jedną z ważniejszych cech wpływających na odbiór. Drobne pęcherzyki gazu wpływają na odczucie w ustach, odczucie goryczki i na formowanie się czapy piany. Co prawda niektórzy piwosze uznają, że piana w szklance to zmarnowana przestrzeń, ale pamiętać należy, że taka czapa, uformowana przez uchodzące do góry pęcherzyki gazu, zatrzymuje w piwie wiele lotnych związków, dzięki czemu można cieszyć się bardziej złożonym w odbiorze trunkiem. Czytaj dalej Bąbelki – nasycenie piwa

CIPA


Jeżeli czytasz ten artykuł to albo nas znasz i wiedziałeś, że czeka Cię ciekawy, pełen informacji tekst albo jesteś małym zbereźnikiem i nawet nie zwróciłeś uwagi, że jest to blog poświęcony piwu. Tak czy siak polecam lekturę, bo zawarta w nim wiedza pozwoli Ci zaskoczyć wyrywaną w multitapie sikorkę (tudzież sikora :]) lub zabłysnąć podczas spotkania ze znajomymi nietuzinkową wiedzą. Czytaj dalej CIPA

Chmiel – gramy w zielone

chmiel

Chmiel – pnąca bylina z rodziny konopiowatych, Humulus lupulus – to najlepszy przyjaciel piwowara . Nadaje piwu odpowiedni smak, orzeźwiającą goryczkę i zapach, do tego wspomaga budowanie się odpowiedniej piany, zwiększa trwałość piwa i jego klarowność. Stosowanie różnych ilości i odmian chmielu może dać w piwie zupełnie różne efekty – goryczka może być wyraźna, ledwie zaakcentowana, lub wykręcająca usta, aromaty oddawane przez chmiel do piwa mogą być korzenno-żywiczne, cytrusowe, albo owocowe (i to tak różne, jak np. porzeczkowe, albo kiwi). Piwo może też pachnieć jak ziemia przy przesadzaniu kwiatków, albo jak drewno świeżo ściętego drzewa. Chmiel jest środkiem do osiągnięcia zamierzeń piwowara tak, jak dla malarza środkiem wyrazu są farby. Mieszanie chmieli, dodawanie różnych ich rodzajów w konkretnym momencie podczas procesu warzenia decyduje o większości cech gotowego piwa. Czytaj dalej Chmiel – gramy w zielone

Kultura picia piwa – jak pić i nie wbić czołem gwoździa

kultura picia piwa

Kłopot bogactwa

Na rynku jest cała mnogość piw. W ostatnim czasie na rynku jest nawet coraz więcej dobrych piw. Wchodząc do dobrze zaopatrzonego sklepu specjalistycznego, konsument bywa wręcz onieśmielony całym dobrem, które czeka na niego w butelkach z kolorowymi etykietami. Tyle nowości, tyle nowych smaków, tyle rzeczy do wypróbowania. Można by pić butelkę za butelką, jest tylko jeden mały szkopuł. Najczęściej piwo zawiera alkohol. Czytaj dalej Kultura picia piwa – jak pić i nie wbić czołem gwoździa

Co warto wiedzieć, żeby samemu się nie zaskoczyć

Taka sytuacja

Ferie akademickie, Lubawka, granica polsko-czeska, sklep prowadzony przez miłego azjatę, narodowości bliżej nieokreślonej. Do środka wpada podchmielona gromada pryszczatych studentów jadących na zimowy wypoczynek, korzystających z możliwości uzupełnienia zapasów alkoholu podczas postoju autokaru w przygranicznym kantorze. Czytaj dalej Co warto wiedzieć, żeby samemu się nie zaskoczyć